Zo doen anderen het

 

#GOED OP WEG NAAR AXLANDHOEVE

Met tram, trein en bus

 

Ervaringsverhaal van VZW Jong uit Gent

 

“Bij vzw Jong zoeken wij altijd naar een manier waarbij wij zoveel mogelijk drempels kunnen wegwerken voor de kinderen. Op kamp gaan is heel leuk, dus we willen iedereen kunnen meenemen, ook de meer kwetsbare kinderen. Goedkoop reizen is voor ons prioritair. Dat, en veel plezier maken, even weg van de stad.”

 

Foad en zijn 4 collega’s gingen in mei 2017 met een groep van 23 kinderen tussen 6 en 11 jaar vanuit Gent naar Axlandhoeve in Sinaai. Ze maakten van hun tocht een heuse belevenis. Ze vertrokken met de tram, stapten de trein op in Gent tot Sint-Niklaas, namen daar de bus tot Sinaai en kwamen te voet aan op hun bestemming na een heuse fotozoektocht.

 

Hoe ze dat praktisch mogelijk maakten? “Ons vertrekuur afstemmen op de tram/bus- en treinuren was via internet makkelijk en vlot geregeld.”, zo vertelt Foad. “En de staptocht hadden we vooraf op een leuke manier voorbereid, met een fotozoektocht. Daarvoor gebruikten we Google Maps en Streetview. Maar ook aan de veiligheid dachten we: alle kinderen kregen een fluohesje voor de tocht. En één begeleider reed toch met de minibus naar Sinaai: met spelmateriaal, de bagage van de kinderen, het eten voor het weekend. De minibus kon ook dienstdoen bij een noodgeval ter plekke, maar dat was gelukkig niet nodig.”

© Jeugd Rode Kruis

De tocht zag er zo uit:

 

16u30 
vertrek met de tram aan ons speelplein

17u10
aankomst Gent Sint-Pieters

17u26
met de trein naar Sint-Niklaas, babbelen, zingen en spelletjes spelen

18u
station Sint-Niklaas, tijd voor een sapje, een sandwich en wat groepsspelletjes

18u45
de bus op, naar Sinaai

 

19u15

aankomst op het pleintje aan de Sinaaidreef, start fotozoektocht

 

19u50

aankomst Axlandhoeve na een staptocht van 1,5km

 

 

“Op zondagmiddag deden we hetzelfde voor de terugtocht. De kinderen vonden het erg leuk op deze manier.  De tocht was een hele belevenis. We hadden allemaal het gevoel dat ons weekend meteen en speels begonnen was. Voor ons was dit een nieuwe ervaring, maar zeker voor herhaling vatbaar.”

 

© Jeugd Rode Kruis

Deze groep maakte gebruik van het recht dat iedere volwassene die een treinrit betaalt 4 kinderen gratis mee mag nemen. De tram- en busritten werden vooral gedaan met Buzzy-passen die de Stad Gent verdeelt onder alle kinderen die in Gent wonen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken.

Dit project is een samenwerking tussen:

 

 

 

met de steun van:

 

#GOEDOPWEG NAAR HET JEUGDVERBLIJF