Tips om goed op weg te gaan:

 

Goed op weg met de fiets

 

De website www.veiligopstap.be bundelt alle info om veilig op stap te gaan, te voet en met de fiets, met groepen kinderen en jongeren. Je vindt er tips om de tocht voor te bereiden, alles over de regels die je moet volgen tijdens je tocht én info over wat te doen bij en na een ongeval mocht het toch fout gaan. Je vindt er ook handige tools die je kan downloaden om tijdens je voorbereiding te gebruiken.

 

 

Zorg voor minstens 2 begeleiders, één vooraan, één achteraan.

Check de fietsen voor vertrek. Hier vind je een checklist fietscontrole. veiligopstap.be/downloads

 

Maak duidelijke afspraken voor vertrek:

 

 • Blijf tussen de voorste en achterste begeleiders fietsen.
 • Rij nooit met meer dan 2 naast elkaar.
 • Spreek een signaal af (fluit of ander) waarop de groep weet dat iedereen achter elkaar aan moet gaan rijden.
 • Spreek een ander signaal af om te stoppen.
 • Rij nooit door het rood, ook al is een deel van de groep wel al aan de overkant van de weg!
 • Draag zorg voor elkaar.
 • Spreek af waar je op elkaar wacht als de groep uit elkaar zou vallen.

Niet iedereen is het gewoon om veel te fietsen. Zeker bij jonge fietsers kan de vaardigheid erg verschillen. Hoe meer geoefend, hoe stuurvaardiger, dus hoe verkeersvaardiger. Hier vind je een fiche om de fietsvaardigheid van je groep te testen. veiligopstap.be/downloads

Tip: voorzie een tandem om een minder fietsvaardige deelnemer toch mee te kunnen nemen.

 

Zichtbaarheid is belangrijk! Elke fiets moet voorzien zijn van lichten. Met reflecterend materiaal ben je extra zichtbaar.

 

Schat je tijd in en de afstand: in een groep geraak je gemiddeld 12 à 15km/u vooruit. Voorzie liever iets teveel tijd zodat pech, nood aan een pauze, … geen probleem vormen om tijdig op je bestemming te geraken. Maak van je tocht een ontspannen belevenis op die manier!

 

Zorg sowieso voor voldoende pauze om te eten en te drinken, wees de honger voor, zeker bij jongere kinderen.

 

 

Een leuke tocht langs knooppunten?

 

Stippel hier je route uit:

 

 Fietsnet

 

Vlaanderen Fietsland

 

Goed op weg met het openbaar vervoer

 

Je lokaal/school/vertrekpunt ligt vast niet vlakbij het station of de bushalte. Spreek met alle groepsleden af aan het station of een plein in de buurt van de bushalte, voorzie een stukje tocht tot aan de trein of de bus, … Wees creatief en bedenk een oplossing voor je ‘voortransport’.

 

Je verblijfplaats ligt op max. 4km van een station of bushalte. Haalbaar om te stappen dus, zeker met kinderen vanaf 10 jaar. Maak daar een leuke tocht van met de ganse groep!

 Tips voor een speelse tocht vind je hier. (Zoek de bundel Speels onderweg)

 

Bedenk een goeie en haalbare oplossing voor de bagage. Eén of twee wagens ter plekke laten rijden is ook handig voor extra boodschappen, een rit naar de dokter, …

 

Voorzie voldoende tijd om ontspannen te reizen, zeker voor overstappen met een groep heb je wat tijd nodig.

 

Ben je fan van de combi fietsen-openbaar vervoer? Voor grote groepen fietsen huren aan een station is helaas meestal niet mogelijk. Maar misschien kan jullie eigen materiaalvrachtwagen (van het zomerkamp) fietsen afzetten aan een nabijgelegen station om nog een stukje te fietsen…

 

Fietsen gebruiken tijdens je verblijf kan in sommige verblijfscentra. Vraag het na bij je uitbaters. Sommige hebben een aantal fietsen te leen of te huur staan, anderen hebben een overeenkomst met een fietsverhuurdienst waar je gebruik van kan maken.

 • Wil je fietsen meenemen op de trein? Opgelet, in principe is het aantal plaatsen voor fietsen op de trein beperkt.

 • Doe je nog een stukje te voet vanaf het station of de bushalte? Maak gebruik van rustige en trage wegen waar je kan. De mogelijkheden kan je bekijken op www.openstreetmap.org .

 

 

Je reis goed plannen?

 

 • Uitvissen hoe je vlot op je bestemming geraakt, doe je via de website van NMBS en van De Lijn.

 • De routeplanner van De Lijn heeft de optie om de beste reisroute van adres tot adres te zoeken. Je hoeft dus geen haltes te kennen.

 • Sommige lijnen rijden in het weekend minder frequent dan tijdens de week. Let dus goed op bij het plannen van je traject.

 • Als je gebruik wil maken van een belbus, dan moet je die vooraf reserveren. Een belbus vervoert max. 15 personen! Alle info en de gegevens om te kunnen reserveren vind je hier: www.delijn.be/nl/belbus

 

 

Je reis betalen!

 

Als je reist met de trein

 

Voordelig reizen in groep

Vanaf 15 personen geniet je van de voordeligste tarieven en gunstige reisvoorwaarden. Of je nu een kleine vereniging of hele school bent, NMBS stelt samen met jou een groepsreis op maat op!

Unieke voordelen van groepsreizen:

 • Korting van 70%
 • Vanaf 15 personen
 • Recht op gereserveerde zitplaatsen
 • Groep reist samen

 

Opgelet: je mag niet op alle (piekuur)treinen. Voor deze en andere belangrijke info, lees zeker nog deze pagina na: http://www.belgianrail.be/nl/biljetten-abonnementen/groepen/grote-groepen/groepsreizen.aspx

 

Reserveer tijdig je groepsreis: liefst zo vroeg mogelijk tot ten laatste 7 werkdagen vóór de reisdatum.

Dat kan hier: www.belgianrail.be/nl/vervoersbewijzen/biljetten/groepsreizen/reserveer-groepsreis/reisgegevens.aspx

 

Free 4 Kids!

Met een geldig vervoersbewijs mag iedereen vanaf 12 jaar 4 kinderen gratis meenemen op de trein. Er is geen biljet nodig, het biljet van de betalende +12-jarige telt ook voor de kinderen, zonder beperking van uur of bestemming.

Opgelet: Het vervoer voor kinderen mag niet gebruikt worden ter vervanging van het groepstarief. En bij de aankoop en tijdens de reis moet je een identiteitskaart (of een ander officieel document) kunnen tonen dat de leeftijd van het kind bewijst.

 

Go Pass 10 om samen te reizen in kleine groep

 • 10 reizen voor € 52 voor jongeren tot 26 jaar
 • Voor alle bestemmingen in België
 • Met de Go Pass 10 kun je samen met je vrienden reizen
 • Opgelet! De Go Pass 10 mag niet gebruikt worden ter vervanging van het Groepstarief.

 

 

Als je reist met bus en tram van De Lijn:

 • Enkel kinderen jonger dan 6 jaar reizen gratis!
 • Reis je in een groep van 10 tot 44 personen, dan koop je best een groepsbiljet.
  Prijs per persoon: 1,30€
  Vermijd op schooldagen de spitsuren. Verplaatsingen in groep doet je dus best na 8u45 en niet tussen 15u30 en 18u.
 • Je kan je rit ook betalen met je gsm (2,15€ per rit van max. 60min, SMS DL naar 4884).
 • Je kan je rit ook betalen met de app van De Lijn (m-ticket = 1,80€ per rit van max. 60min).
 • Vraag na bij de groep wie een eigen Buzzy Pazz heeft. Vraag hen die mee te brengen om te gebruiken.
 • De Lijn geeft expliciet aan scholen te willen bijstaan door samen te zoeken naar de meest voordelige reisformule voor groepen op volgend nummer: 070 220 200 (0,30 EUR/min). Als jeugdgroep kan je ev. proberen om hetzelfde te doen.
  Alle info hierover vind je hier: www.delijn.be/nl/zakelijk-aanbod/leerlingenvervoer/

 

Alle info hier: https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/

 

 

In de zomer van 2017 en 2018 gold de regeling van 'de vesterkingsritten kampvervoer', gericht op jeugdbewegingen. Groepen konden dan een bus reserveren en betaalden 1,30€ per deelnemer op de bus. Reserveren moest wel tijdig gebeuren. De regeling wordt geëvalueerd naar volgende zomer toe.

https://mobielemaandag.be/tips/met-je-jeugdbeweging-op-pad-deze-zomer

Goed op weg met de autocar

 

Maak van de tocht een leuke onderneming: bedenk vooraf een aantal leuke spelletjes en opdrachtjes, een kwis, een kijk-zoektocht langsheen je traject, een zangwedstrijd, …. Zo maak je al meteen bij de start van je activiteit plezier.

 

Kan je de autocar ook nog inschakelen om een uitstap voor je groep te organiseren tijdens je verblijf? Onderhandel dat mee in de prijs.

 

Denk na over een extra transportmiddel ter plekke voor boodschappen, een rit naar de dokter, … Eén of twee auto’s zijn wel handig.

 

Rijdt de bus leeg terug? Misschien kan je een afspraak maken met een andere groep die op dezelfde plek of in de buurt verbleef… In sommige gemeentes bekijkt de jeugddienst mee of groepen een autocar kunnen delen. Dan rijdt die vol heen, doet die een kleine verplaatsing naar een ander kampterrein en keert vol terug.

 

Kan de jeugdwerker van je gemeente helpen? Sommige gemeenten komen een stukje tussen in het betalen van collectief vervoer. Check dus zeker eens bij de jeugddienst of in de jeugdraad.

 

De site www.eenbushuren.be helpt je een busmaatschappij te vinden. Het is een online aanvrager om een bus met chauffeur te huren. Eén aanvraag wordt automatisch verspreidt naar verschillende maatschappijen in jouw regio. Na een paar dagen vallen er verschillende offertes in je mailbox.

Goed op weg samen in de auto (carpoolen)

 

Spreek een duidelijke plek van vertrek af, waar er ruimte is. Zorg voor een verzamelmomentje waarop je iedereen welkom heet.

 

Rij met zo weinig mogelijk wagens! Je kan vooraf afspreken welke begeleiders, oud-leiding, ouders zullen rijden. Dan kan je ook aan anderen vertellen dat meer wagens niet nodig zijn.

 

Verdeel de groep goed. Ga je voor een streepje chaos? Zet je vriendjes zoveel mogelijk bij elkaar? Of verdeel je de kinderen over de auto’s met een spelletje? Het kan allemaal.

 

Denk aan de bagage: zorg ervoor dat elke deelnemer ook zijn bagage mee neemt in de auto waar hij of zij plaats neemt, zodat er niks verloren gaat.

 

Zorg voor een duidelijk adres van bestemming en ev. een wegbeschrijving voor alle chauffeurs.

 

Zorg voor extra plek in een wagen voor het materiaal dat je wil meenemen om te koken, knutselen, spelen, …

 

Tel de groep goed voor vertrek, laat de auto’s dan één na één vertrekken en tel goed na. Zo vergeet je niemand.

 

Bedenk vooraf of je de ouders de verblijfplek laat betreden of niet. Helpen zij mee de kinderen installeren of niet?

 

Merk je dat ouders hun kinderen graag zelf brengen? Dan kan je misschien carpoolen voor de terugrit.

 

Denk aan verzekeringen en aansprakelijkheid! Ga dat na bij je eigen verzekeraar, de verzekeraar van de chauffeurs. Zij kunnen niet altijd terugvallen op de verzekering van jouw organisatie bij een ongeval met hun eigen wagen.

 

 

Samenleving

 

Met de wagen vertrekken is voor jouw de groep misschien de goedkoopste optie, maar niet voor de samenleving: de wagens en de kilometers moeten betaald worden, veel mensen spenderen een avond of halve dag tijd aan het heen en weer rijden, uitstoot en vervuiling hebben een effect op de omgeving, …

 

Tips voor de bestuurders:

 

 • Zorg dat je auto goed onderhouden en veilig is.
 • Respecteer de snelheidslimieten en pas je snelheid aan de omstandigheden aan (weersomstandigheden, zachte weggebruikers op de weg, duisternis...).
 • Parkeer op een legitieme plaats. Parkeer nooit dubbel en nooit op een bushalte, zebrapad, voet- of fietspad.
 • Laat kinderen altijd in- en uitstappen langs de stoepkant.
 • Kijk bij vertrek goed uit of er geen kind voor of achter je auto staat.
 • Begeleid de kinderen op een veilige manier van de auto weg tot aan het jeugdverblijfscentrum en omgekeerd.
 • Draag altijd je gordel en zorg dat de kinderen dat ook doen.
 • Telefoneer niet terwijl je rijdt.
 • Maak kinderen er attent op dat ze eerst goed kijken voor ze het portier openen. Doe dat zelf ook!

 

 

Bij Taxistop kan je terecht als je een carpoolplan of –tool op maat zou willen, voor jouw groep of voor jouw nationale koepel. Iets om eens te overwegen op termijn…?