STOP-principe


Het S.T.O.P.-principe helpt je om bewust stil te staan bij een verplaatsing die je gaat maken. Afhankelijk van de omstandigheden kies je bewust eerst voor het Stappen of Trappen. Als dat moeilijk blijkt, dan overweeg je de optie Openbaar vervoer (bus, tram, trein, metro). Pas als ook dat niet lukt stappen we de Personenwagen in, bij voorkeur samen met anderen (carpoolen). De eerste drie alternatieven worden aangeraden, boven de auto als vervoersmiddel.

 

We kiezen nog vaak, zonder nadenken, uit gewoonte of gemakzucht, voor de auto. Kiezen voor S.T.O.P. heeft nochtans heel wat voordelen!

 

S.T.O.P. is leuk! Je kan samen trappen, in groep op weg. Zo zorg je voor leven op straat. En de tocht is een uitdagende activiteit. Zonder auto leg je minder beslag op de ruimte en verhoog je mee het veiligheidsgevoel op de baan. Wie weet krijg je wel een 'goeiedag' van mensen tijdens je rit.

 

S.T.O.P is goedkoop, want brandstof en de kosten voor een wagen zijn duur. S.T.O.P.’en kan je dus geld besparen.

 

S.T.O.P is sport. Het is extra bewegen en dus gezond.

 

S.T.O.P. is vlot! Wie de auto kan vermijden hoeft niet te sakkeren op een onverwachte file of die volle parking.

 

S.T.O.P. is goed voor het milieu, want we beperken zo de uitstoot van CO² en andere schadelijke stoffen. Er is dus altijd een kost verbonden aan rijden met de wagen, want de omgeving draait op voor de gevolgen, ook al voel je die niet direct. Kijk maar naar even na wat de verschillen zijn voor CO²:

  • Te voet: 0 gram/km
  • Fiets: 0 gram/km
  • Tram: 23 gram/km
  • Trein: 28 gram/km
  • Bus: 85 gram/km
  • Auto: 132 gram/km (op basis van 4 inzittenden)
    (Bron: De Lijn)

Dit project is een samenwerking tussen:

 

 

 

met de steun van:

 

#GOEDOPWEG NAAR HET JEUGDVERBLIJF